Ettes kansi

 

Tervetuloa
Ettes suotta kapinoittis
-kirjan kotisivulle!

Etusivu

Pääluvut

Esittelyteksti

Lisäaineistot

Palautteita Kirjoittajat Etsintäkuulutus Kuuntele
Palautteita
Lue Urjalan Sanomien kirja-arvio    

Jouni Koskela Facebook-sivullaan 7.1.2021

Urjamedia jatkaa laadukkaiden historiakirjojen tekoa. Pääkirjoittajana toimii Seppo Pirhonen. Kirjahyllyssäni on useita Sepon kirjoja. Viimeisimmän teoksen Seppo on tehnyt yhteistyössä Ilkka Markkulan kanssa. Teos on nimeltään ”Ettes suotta kapinoittis – Pentinkulman sota ja rauha”. Kun tätä teosta arvioin, niin arvostelun lukijan on hyvä muistaa lähtökohtana se, että olen vapaussotaperinteen aktiivi. Tekijät pahoittelevat, että kirja ilmestyy pari vuotta myöhässä eli se ei ehtinyt vuoden 1918 satavuotismuistelmiin. Se ilmestyi kuitenkin sopivasti viime syksynä, kun ajankohtaista oli sata vuotta Väinö Linnan syntymästä. Lue koko teksti tästä

Kommentit tekstiin tässä linkissä

 

Kuopion kirkko ja koti-lehti

Kuopion kirkko ja koti

 

Kiitokset ahkeroinnista, mielenkiinnolla luen. Äitini isoisän Adolf Ahosen juuret vankasti Honkolassa, Karon Haaroisten Ahomäki-nimisessä torpassa, jonka isänsä Kalle raivasi. Adolfin tytär, maalarimestarin rouva Helsinginkadulta Sigrid Sorri Ahonen muisteli minulle noita aikoja, olin häntä auttamassa joskus -72 kesän. Siiri oli nuorena tyttönä joutunut isänsä Adolfin kanssa Tammisaaren vankileirille. Oli ollut kovaa aikaa, suolakala ja kuivaa homeista leipää, niin että hiuksetkin lähtivät. Sieltä selvisivät, mutta Adolf oli kyllä saanut kohtalokkaan taudin, joka sitten Urjalassa loppuelämän vaivasi. Siiri sanoi isästään Adolfista, että tämä kuului Honkolan punaisten johtajiin, mutta että tämä ei ollut hyväksynyt koskaan väkivaltaa.
Linnakin kiinnostaa, Pappilan Kivikasken torppari on yhteinen 1700-lopun esi-isä sekä Linnalle että meidän perheeseen.
Adolfin vaimo Tilda oli Huhdin Lindinmäestä. Hänen poikansa Toivo Ahonen asui siellä sitten. Toivon muistamme KELA-asiamiehenä sodan jälkeen ja myöskin kunnanvaltuuston sos.dem. valtuutettuna, monivuotisena valtuuston puheenjohtajana.

Marjukka LamminpääHannu Maijala Ote kunnanjohtaja Hannu Maijalan puheesta itsenäisyyspäivänä 6.12.2020

Urjalalainen tietokirjailija Seppo Pirhonen ja Urjalassa syntynyt, sittemmin siilinjärveläistynyt Ilkka Markkula ovat kirjoittaneet vuoden 1918 sisällissotaa käsittelevän teoksen Ettes suotta kapinoittis. Kirja sisältää runsaasti tietoa, kuvia ja suuren määrän henkilöluetteloita.
"Emme ole etsineet syyllisiä. Paljon tärkeämpää on ymmärtää syitä. Jos merkittäviä epäkohtia ei kyetä korjaamaan kansanvaltaisen järjestelmän kautta, johtaa se ääri-ilmiöihin, jotka ovat osin sisäsyntyisiä, mutta myös kansainvälisiä virtauksia. Väkivalta tuhoaa nopeasti, rakentaminen vie aikaa. Suomi ja suomalaiset, Urjala ja pentinkulmalaiset ovat hävinneet ja voittaneet ja luoneet silti hyvinvointiyhteiskunnan. Huonomminkin olisi voinut käydä…"

Akaan Aatami 29.11.2020 Akaan Seudussa

Olettepa tehneet suuren työn ja tärkeän työn tuon kapinakirjan kanssa. Se on kuin nenä päähän Linnan 100-vuotissyntymäjuhlan kanssa.

Timo Rajala sähköpostiviesti

Akaan Aaatami palasia iheeseen 8.1.21 Lue tästä